Skjul bilderTilbake til vanlig visningDen norske Burmakomité | Utskriftsversjon av artikkelen "FN ignorerer barnesoldater i Burma"

Bilde: FN ignorerer barnesoldater i Burma

FN ignorerer barnesoldater i Burma


Den norske Burmakomité har sendt brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre om saken. Vi oppfordrer han til å arbeide for at FNs sikkerhetsråd erkjenner den alvorlige situasjonen for barn i Burma og handler deretter i tråd med de verktøy Sikkerhetsrådet har.

Rapporten No More Denial: Children Affected by Armed Conflict in Myanmar (Burma) dokumenterer tvangsrekruttering av barnesoldater helt ned i 9 år, drap, lemlestelse, voldtekt, kidnapping og tvangsflytting av barn, samt angrep på skoler, mangel på humanitær bistand og andre overgrep. Til tross for at FN har informasjon om dette har FNs sikkerhetsråd i stor grad ignorert den alvorlige situasjonen barn i konfliktsoner i Burma befinner seg i, hevder Watchlist.

- Denne rapporten viser at barnesoldater i Burma har blitt overlatt til seg selv lenge nok. Vi er enig i at FNs sikkerhetsråd bør innføre målrettede sanksjoner mot militærjuntaen og ikke-statlige væpnede grupper hvis ikke de ikke slutter med tvangsrekruttering av barn, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Militæret i Burma har antagelig verdens høyeste andel barnesoldater, men lite har vært gjort for å endre praksisen. Rekruttering av barnesoldater har blitt en velkommen inntektskilde for soldater, politi og sivile stråmenn fordi de ikke blir straffet. Barn risikerer å bli kidnappet på offentlige steder som buss- og togstasjoner og bli tvunget inn i militæret.

- Sanksjoner er et omdiskutert virkemiddel, men her er klart tilfelle hvor det kan brukes strategisk for å få juntaen til å endre praksis. Vi har sett tidligere at juntaen lytter når Sikkerhetsrådet snakker, sier Husøy.

Kontakt:
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité.
Mobil: 97 97 83 83Utskrift fra http://www.burma.no/Artikler/3805.html - 20.04.2018
Den norske Burmakomité
Kirkegata 5, 0153 Oslo