Skjul bilderTilbake til vanlig visningDen norske Burmakomité | Utskriftsversjon av artikkelen "Total må vurderes på nytt"

Bilde: Total må vurderes på nytt

Total må vurderes på nytt


Total ble vurdert av Etikkrådet i 2005 for medvirkning til brudd på menneskerettighetene i Burma. Rådet baserte sin anbefaling om ikke å kaste Total ut av Pensjonsfondet på rapporter som nå slaktes av EarthRights International (ERI). Ifølge organisasjonen har Total bevisst spredt villedende informasjon om forholdene i Burma til investorer og andre aktører, som Etikkrådet. Leder i Etikkrådet, Gro Nystuen, avviser dette i Morgenbladet 2. oktober. Den norske Burmakomité mener kritikken overfor Etikkrådet er berettiget, se innlegg: 
9. okt: Total må vurderes på nytt, Morgenbladet

Den norske Burmakomité har skrevet om saken på egne nettsider tidligere: ERI dokumenterer også at tvangsarbeid fortsatt foregår i Totals gassprosjekt, i motsetning til hva Total hevder.
- Pensjonsfondet må presse Total til å endre praksis eller trekke seg ut, mener Den norske Burmakomité.
15. sep: Fortsatt tvangsarbeid i Totals gassprosjekt, Den norske Burmakomité.

Norwatch har flere artikler om saken:

EarthRights International dokumenterer at rapportene er basert på en i beste fall naiv tilnærming til å innhente informasjon i et militærdiktatur som Burma. 28. sep: Etikkrådet ført bak lyset, Norwatch

Den helt avgjørende kilden i Etikkrådets anbefaling om å beholde Total i Oljefondet, er CDAs rapportering fra Burma, som nå slaktes av EarthRights International. Det er konklusjonen fra Norwatchs gjennomgang av Etikkrådets vurdering av Totals Burma-engasjement fra november 2005.
28. sep: Skandalerapport Etikkrådets hovedkilde, Norwatch

ERI hevder at den burmesiske militærjuntaen bruker den 30 år gamle offisielle valutakursen for å unndra nesten fem milliarder dollar fra landets gass- og oljeinntekter fra samarbeidet med Total. I stedet for å bygge landet og heve burmeserne ut av fattigdom har juntaen syltet ned milliarder i Overseas-Chinese Banking Corporation (OCBC) og DBS Group i Singapore, som Pensjonsfondet også investerer i.
- Skandale, sier Den norske Burmakomité til Norwatch.
24. sep: Oljefond-banker bak Burmajuna-konti, NorwatchUtskrift fra http://www.burma.no/Artikler/3968.html - 28.10.2020
Den norske Burmakomité
Kirkegata 5, 0153 Oslo