Skjul bilderTilbake til vanlig visningDen norske Burmakomité | Utskriftsversjon av artikkelen "9000 rohingyaer skal repatrieres"

Bilde: 9000 rohingyaer skal repatrieres

9000 rohingyaer skal repatrieres


Den muslimske folkegruppen rohingyaene bor i Arakan-staten i Vest-Burma. Gruppen er ikke anerkjent som statsborgere av Burma og blir utsatt for sterk undertrykkelse, blant annet på grunn av sin religion. De første begynte å flykte fra landet på 1970-tallet, men den største flyktningstrømmen fant sted i 1992. I dag bor 28 00 rohingyaer i to offisielle flyktningleire i Bangladesh. I tillegg oppholder 300 000 rohingyaer seg der ulovlig.

Spørsmål om repatriering av rohingya flyktninger har vært et stort problem mellom Burma og Bangladesh. Burma har ikke villet ta i mot flyktningene, men nå har de to nabolandene blitt enige om retur av 9000 rohingyaer.

Situasjonen for rohingyaene i Bangladesh er svært tøff, men likevel ønsker ikke rohingyaene å bli sendt tilbake til Burma hvor undertrykkelse og menneskerettighetsbrudd gjør livet for dem enda verre.

Mange forsøker å fortsette ferden fra Bangladesh i båt i håp om å nå fram til muslimske Malaysia og en bedre framtid - med livet som innsats. Risikoen for å omkomme til sjøs eller havne i hendene på menneskehandlere er stor.

De statsløse rohingyaene faller mellom alle stoler. Som en NGO-arbeider i Bangladesh sa til magasinet Irrawaddy: "Det eneste som er lovlig å gjøre for rohingyaene nå er å sulte".

I januar i år ble det utgitt en rapport om den prekære situasjonen for rohingyaer i Malaysia, som viser at rohingyaenes liv er preget av en evig runddans med diskriminering, fattigdom, flukt, menneskehandel, fengsling og varetekt, utvisning og deportasjon.  

30. des: Bangladesh, Burma Agree on Repatriation of Some Rohingya, Irrawaddy
29. des: Bangladesh to send home thousands of Burmese refugees, BBC News 

Artikkel om situasjonen for rohingyaene i Bangladesh:
Jan. 2010: Nowhere to Turn, Irrawaddy

Rapport:
Jan. 2010: The Equal Rights Trust Trapped in a Cycle of Flight: Stateless Rohingya in Malaysia.Utskrift fra http://www.burma.no/Artikler/4076.html - 29.10.2020
Den norske Burmakomité
Kirkegata 5, 0153 Oslo