Skjul bilderTilbake til vanlig visningDen norske Burmakomité | Utskriftsversjon av artikkelen "- Folk må overvåke valget"

Bilde: - Folk må overvåke valget

- Folk må overvåke valget


Selv om Aung San Suu Kyis parti, Den nasjonale liga for demokrati, har boikottet valget mener hun at folk må engasjere seg.

- De må snakke ut hvis de oppdager at prosessen ikke er i overensstemmelse med valgloven, skal Suu Kyi ha sagt til sin advokat Nyan Win.

Min Ko Naing, den mest kjente demokrati-aktivisten i Burma etter Aung San Suu Kyi.

Lederne i nettverket av 88-generasjonsstudentene, deriblant de mest kjente Min Ko Naing og Ko Ko Gyi, mener fortsatt at valget er uakseptabelt hvis ikke juntaen løslater alle politiske fanger og gjør valgprosessen inkluderende og demokratisk, ifølge slektninger. Lederne har vært fengslet i tre år på grunn av protester mot juntaens høye gasspriser, som var opptakten til de store munkedemonstrasjonene høsten 2007.

Nye unge aktivister er allerede i gang med å bevisstgjøre folk før valget og tar store sjanser når de sniker seg rundt i Rangoon for å henge opp postere med Aung San Suu Kyi.

- Vi vil oppfordre folk til å boikotte valget, sier en ung mann som er del av aktivistgruppen Generation Wave.

Valget blir 7. november
Etter lang tid med spekulasjoner annonserte juntaen endelig valgdato. Det er første valg på 20 år, men det er sterkt kritisert for intensjonen kun er å legitimere fortsatt militær ledelse av landet.

Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité, kommenterte annonseringen av valgdato i en pressemelding:

- Mange land, deriblant Norge, ser på valget som en mulighet for politisk endring i Burma. Vi vil advare sterkt mot å omfavne valget. Det såkalte valget vil skje uten opposisjon, ytringsfrihet og fri presse og vil ikke bidra til en politisk løsning på konflikter mellom etniske grupper og juntaen. Det vil heller ikke stanse brudd på menneskerettighetene. Den reelle opposisjonen sitter i fengsel og NLD er forbudt.

- Valget blir ikke viktig, men bare en parentes i landets historie, uttalte Kjell Magne Bondevik til Aftenposten.

Juntaen rydder før valget
Juntaen mener ofrene etter syklonen Nargis i 2008 nå har det like bra som før katastrofen, til tross for at mange fortsatt mangler mat og er husløse. Juntaens egentlige motiv er å få bort utenlandske bistandsarbeidere før valget.

Juntaen begrenser også turismen før valget. Fra i mai i år har turister kunnet få visum ved ankomst til Burma, men fra 1. september stanses tilbudet.

Bakgrunn
Briefingen "Burma's transition to civilian dictatorship" av Burma Campaign UK ser på hvorfor juntaens valg 7. november ikke vil føre til politiske løsninger i Burma og hvorfor det internasjonale samfunn fortsatt må jobbe for en trepartsdialog.Utskrift fra http://www.burma.no/Artikler/4434.html - 23.09.2019
Den norske Burmakomité
Kirkegata 5, 0153 Oslo