Skjul bilderTilbake til vanlig visningDen norske Burmakomité | Utskriftsversjon av artikkelen "Statsminister Thein Sein blir president"

Bilde: Statsminister Thein Sein blir president

Statsminister Thein Sein blir president


Thein Sein gikk ut av militærets rekker i fjor for å bli leder for det juntastøttede partiet Union Solidarity and Development Party (USDP). USDP vant 76.5 prosent av setene i parlamentet som ikke var forbeholdt militære (25 prosent) i valget 7. november i fjor, som var preget av trusler, tvang og stemmejuks. Nå er altså Thein Sein valgt til president av parlamentet, som åpnet 31. januar for første gang etter valget i fjor og for første gang på 22 år.

Man kan vanskelig snakke om folkevalgte i parlamentet etter juntaens nøye regisserte valg. Gammel vin i ny flaske" sa seniormedlem i Den nasjonale liga for demokrati (NLD), U Win Tin, til Time om åpningen av parlamentet. Teknisk sett er militærdiktaturet over. Reelt er parlamentet fullt av militære og det er kun disse som kan fylle toppjobbene.

Hva vil Than Shwe?
Juntaleder Than Shwe var ikke blant parlamentets kandidater til presidentembetet, men analytikere tror han vil spille en viktig rolle framover likevel. Thein Sein er en president uten makt og livredd for Than Shwe, som fortsatt har makten i landet, skriver Aftenposten og viser til amerikanske ambassadedokumenter.

Ifølge Richard Horsey, tidligere ILO-representant i Burma, har Than Shwe designet et politisk system hvor presidenten må dele makten med øverste leder av militæret. På den måten vil han forhindre at en ny sterk leder framtrer, sier Horsey til The Christian Science Monitor.

Aung San Suu Kyi er usikker på hva Than Shwe ser for seg i framtiden, men understreker at det vil være avgjørende hvem som blir øverstkommanderende for militæret. Denne posisjonen innebærer minst like mye makt og og innflytelse som presidenten, sier hun til BBC World. Det er slett ikke usannsynlig at det er denne posisjonen Than Shwe ser for seg i framtiden. 

NLD gir ikke opp
NLD, Aung San Suu Kyis parti, boikottet valget på grunn av udemokratiske valglover og prinsipper, som blant annet utelukket noen framtidig lederrolle for Suu Kyi. Partiet er dermed forbudt og formelt oppløst. NLD har gått rettens vei for å kreve opphør av forbudet, men 28. januar brukte Høyesterett i hovedstaden Naypyidaw kun få minutter på å avvise NLDs appell, skriver Democratic Voice of Burma.

Aung San Suu Kyi og NLD har hele tiden understreket at de fortsetter arbeidet og sier at partiet alltid vil representere en sosial bevegelse. Etter løslatelsen 13. november i fjor har Suu Kyi vært ivrig etter å lære mer om digitale og sosiale medier for å nå ut til folk og særlig ungdom. Samme dag som parlamentet åpnet lanserte NLD sin egen nettside: www.nldburma.org. 

Burma til høring i Menneskerettighetsrådet
Få dager før parlamentet åpnet måtte Burma svare for seg i under Universal Periodic Review (UPR). UPR er en mekanisme under FNs menneskerettighetsråd for å vurdere status for menneskerettighetene i alle FNs 192 medlemsland.

Vesten uttrykte sterk bekymring for mangel på respekt for menneskerettighetene i vurdering av Burmas rapport til Universal Periodic Review. Kina derimot ga sin støtte til nabolandet.

Human Rigths Watch oppfordret det internasjonale samfunn til å benytte anledningen til å sette søkelyset på hva som faktisk foregår i et av verdens mest brutale regimer og ikke la seg forlede av militærets falske lovnader, med klar adresse til den juntaens såkalte veikart til demokrati.Utskrift fra http://www.burma.no/Artikler/4632.html - 24.07.2019
Den norske Burmakomité
Kirkegata 5, 0153 Oslo