Vis bilderTilbake til vanlig visningDen norske Burmakomité | Utskriftsversjon av artikkelen "Diktaturet fortsetter"

Bilde: Diktaturet fortsetter

Diktaturet fortsetter


Pressemelding
Den norske Burmakomité

7. november i fjor ble det avholdt valg som del av juntaens sju stegs plan for et ”disiplinert demokrati”. Utenriksdepartementet er av den oppfatning at selv om valget ikke var fritt og rettferdig kan det på sikt skape åpninger for små endringer i demokratisk retning.

- For det første har Than Shwe, leder av juntaen, sørget for et system som gir militæret fortsatt all makt og midler til å gripe inn mot forsøk på endringer som ikke passer makthaverne. For det andre må man se på hva som faktisk skjer i Burma i dag. Valget har ikke ført til noen forbedringer med hensyn til brudd på menneskerettighetene, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité. 

Det er fortsatt rundt 2100 politiske fanger i burmesiske fengsler. Det begås fortsatt uhyrlige overgrep mot etnisk sivilbefolkning i konfliktområder, følge en rekke organisasjoner, tilsvarende krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Burmesere er fortsatt fratatt grunnleggende menneskerettigheter.

Dette er også grunnen til at opposisjonsleder Aung San Suu Kyi og hennes parti Den nasjonale liga for demokrati har konkludert med at sanksjoner mot Burma ikke må heves før regimet viser konkret vilje til å respektere menneskerettighetene, ved for eksempel å løslate alle politiske fanger.

Suu Kyi har siden hun ble løslatt en uke etter valget signalisert at hun ønsker dialog med regimet, for blant annet å kunne diskutere hvordan Burma kan gå fram for å få sanksjonene hevet, men Than Shwe har fullstendig ignorert invitasjonene.

- Det er ikke demokrati i Burma. Det er heller ikke vilje til demokrati fra makthavernes side. Derfor er det nødvendig med fortsatt internasjonalt press for å bedre situasjonen i landet, understreker Husøy.

Kontakt:
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité, 97 97 83 83.

Se også:
4. april: Burma-leder skal ha trukket seg, NRK.Utskrift fra http://www.burma.no/Artikler/4711.html - 16.07.2020
Den norske Burmakomité
Kirkegata 5, 0153 Oslo