Skjul bilderTilbake til vanlig visningDen norske Burmakomité | Utskriftsversjon av artikkelen "Aung San Suu Kyi 70 år: Et demokratisk ikon?"

Bilde: Aung San Suu Kyi 70 år: Et demokratisk ikon?

Aung San Suu Kyi 70 år: Et demokratisk ikon?


Pressemelding
Den norske Burmakomité
18. juni 2015


For sin kamp for demokrati ble hun tildelt Nobels fredspris i 1991. Først i 2012 kom hun til Norge for å holde sitt nobelforedrag. Samme år vant National League for Democracy (NLD), partiet hun leder, 98 prosent av setene de konkurrerte om i suppleringsvalget i 2012, men valget sto kun om 7 prosent av nasjonalforsamlingen.

– Kombinasjonen av enorme forventninger og begrenset politisk makt er en oppskrift på skuffelse. Det har vi sett de siste årene. Allikevel har Aung San Suu Kyi opprettholdt støtten i folket, og hun bærer fremdeles håpet om demokrati videre, sier Audun Aagre, daglig leder i Burmakomiteen.

Har Aung San Suu Kyi gått fra å være et demokratiikon til en politiker som svikter sine idealer om menneskerettigheter? De siste årene har Aung San Suu Kyi blitt møtt med kritikk både internasjonalt og nasjonalt. I Burma får hun kritikk for å gå for langt i å støtte muslimer og spesielt rohingyamuslimer. Internasjonalt blir hun kritisert for å ikke være tydeligere i dette spørsmålet.

– Åpen kritikk er grunnleggende i et demokrati, og at flere burmesere kritiserer Aung San Suu Kyi er positivt. Samtidig er det påfallende at det hun kritiseres for nasjonalt og internasjonalt ofte står i direkte motsetning til hverandre, sier Aagre. 

Burmakomiteen har valgt å markere dagen med en debatt hos Fritt Ord fra klokka 16.00, med fremtredende medlemmer fra partiet NLD. U Ko Ni er advokat, ekspert på grunnloven og Aung San Suu Kyis nærmeste juridiske rådgiver. Ma Kyi Pyar er politiker, og ligger godt an til å bli en av de yngste kvinnelige parlamentarikerne etter valget i november. Ola Elvestuen (Venstre), Kjell Magne Bondevik (Oslosenteret) og Harald Bøckman (Burmakomiteen) vil holde innledninger, og det blir åpen mikrofon for hilsener, kritikk og kommentarer fra gjestene. Arrangementet er åpent for alle.  

– 19. juni var tidligere en kampanjedag mot militærregimet. Nå er det mer naturlig med en debatt om den politiske situasjonen, og også om Aung San Suu Kyi og NLDs rolle i en svært kompleks politisk kontekst i Burma, hvor de pro-militæret har en dominerende rolle i regjeringen og parlamentet, sier Aagre. 

Den burmesiske grunnloven hindrer nobelprisvinneren i å bli president, og gir militæret vetorett for endring av grunnloven, hvor 25 prosent av setene i parlamentet er reservert, og hvor militæret er garantert tre viktige ministerposter uansett hvem som sitter med regjeringsmakten. 2015-16 er et av de viktigste årene i burmesisk historie. I november er det planlagt valg på 75 prosent av nasjonalforsamlingen. Frie og rettferdige valg, respekt for valgresultatet og vilje til å gi avkall på makt er de viktigste indikatorene på et demokrati.

– Jeg håper Aung San Suu Kyi som 70-åring vil oppleve et fritt og rettferdig valg, at militæret respekterer valgresultatet og at det internasjonale samfunnet stiller klare krav til gjennomføringen og reformprosessen. Jeg er sikker på at det står øverst på ønskelisten, sier Aagre.

Debatt, fredag 19. juni hos Fritt Ord (Uranienborgvn. 2). Mer info: http://www.burma.no/Artikler/6617.html

For uttalelser, samt intervjuavtaler med U Ko Ni og Ma Kyi Pyar (NLD):

Audun Aagre, daglig leder: 977 25 617. Pressebilder: https://burma.box.com/s/3382fztdpty8d5jkt3fu

Åse Sand, informasjonsansvarlig, 984 59 716, aase@burma.no

Pressebilder av Aung San Suu Kyi (til fri bruk): https://burma.box.com/s/0e0v3v312kyfecs7flm7zbcmcookz4k2Utskrift fra http://www.burma.no/Artikler/6631.html - 23.01.2022
Den norske Burmakomité
Kirkegata 5, 0153 Oslo